Избелване на зъби при стоматолог

Избелване на зъби при стоматолог

Красивата усмивка е важна за самочувствието на всеки човек. В днешно време нейното постигане е по-лесно от всякога, благодарение на съвременните методи, които се прилагат в стоматологичния кабинет или в домашна обстановка.

Лесна и бърза процедура е професионалното лазерно избелване на зъби. Въпреки че тази техника е разработена преди около три десетилетия, приложението ѝ започва сравнително неотдавна, а популярността ѝ расте с бързи темпове.

Как става лазерното избелване на зъби?

Независимо дали става въпрос за домашна система за избелване, или за процедура, извършвана от добър зъболекар, използваната активната съставка е водороден пероксид.

Емайлът и дентинът образуват твърдата част на зъбите, която се състои от микроскопични структури. В каналчетата между тях се натрупват вещества, водещи до изменение в цвета на зъбите.

Когато лазерният лъч активира водородния пероксид, той се разгражда на водни молекули и кислородни атоми. Чрез навлизането между структурите на дентина и емайла свободните кислородни радикали премахват пигментите.

По какъв начин протича самата процедура?

Процедурата за избелване на зъби не е болезнена и не уврежда емайла. Може да се приложи на всеки пациент, с изключение на лица под 13 г. и бременни, защото след пубертета и в края на бременността цветът на зъбите често се променя.

В кабинетни условия при стоматолог в София или специалист в друго населено място избелването отнема около 1 ч., докато в домашни условия може да продължи до 2 седмици.

Последователните стъпки на процедурата включват:

  • Почистване на зъбния камък и плаката след преглед за здравината на зъбите;
  • Полиране на зъбите с помощта на четка и паста;
  • Поставяне на усторазтворител за предпазване на устните и бузите от попадане на избелващ гел върху тях;
  • Намазване на венците с гингива протектор за защита от избелващия гел;
  • Нанасяне на избелващата система върху зъбната повърхност;
  • Активиране на избелващия гел с лазерна писалка или по друг начин;
  • Повторение на действието три пъти за няколко минути;
  • Почистване на гела, отстраняване на защитния слой и изплакване.

С един сеанс на процедурата зъбите се избелват с до няколко тона. След пълния курс може да се получи резултат на избелване с 10 тона. В първите дни след процедурата зъбите може да имат повишена чувствителност, която бързо отшумява.

Информация относно актуална за кабинетно избелване на зъби цена може да получите от различни източници. Резултатите от прилагането на този метод са много добри и дълготрайни – от 6 месеца до няколко години. Той създава възможност и целият процес да бъде проследен от специалист, който дава професионални указания за поддържане на устната хигиена за в бъдеще.

Има и други варианти за избелване на зъби, като например вкъщи това може да стане също с гел и с индивидуални шини, с ленти, избелващи пасти и др., но процесът и резултатите са по-бавни. Избелването на зъби след която и да е процедура не е вечно. За задържането на добрите резултати е важна не само добрата орална хигиена, но и ограничената консумация на някои храни и напитки.