Необходимостта от препарати за борба с вредителите по растенията

Необходимостта от препарати за борба с вредителите по растенията

Употреба на пестициди

Основен метод за борба с насекоми, болести и вредители е употребата на пестициди. Те обаче причиняват щети на околната среда. Негативно е действието им и върху човешкия организъм, както и върху полезните насекоми като пчелите, които осъществяват опрашването. Пестицидите потискат развитието не само на болестите, но и на самите растения; намаляват периода на плодоносене, убиват полезната микрофлора в почвата.

Употребата на препарати е необходима, но тя се извършва след определяне на критерии за целесъобразността и избор на методи и средства за борба с вредителите, целящи опазване на растенията и добива. Екологичните щети и тези за растенията могат да бъдат избегнати. Това е възможно с употребата на органични препарати за растения.

Органичните препарати при борба с вредители

На пазара са налични препарати за растения, които ефективно се справят с болестите и вредителите без риск за самите растения, околната среда или човешкото здраве. Произведени от органични съставки, те гарантират безопасност и максимален ефект. В състава на тези препарати за борба с вредители влизат:

  • прополис с противовирусно, противобактериално, противоплесенно действие, имащ положително въздействие върху растежа на растенията и реколтата;
  • екстракт от коприва и хвощ, които се борят с мана, ръжда, мухъл и подпомагат възстановяването на растението след гъбично заболяване;
  • органични масла, които отблъскват насекомите-вредители и спират апетита им към третираните растения;
  • семена от нийм, които успешно се справят с вредителите (листни въшки, акари, колорадски бръмбар, шарен гроздов молец и др.), опазвайки пчелите;
  • канела;
  • рапично масло, унищожаващо листни въшки, скакалци, гъсеници, бръмбари, ларви и др.

Всички тези препарати за растения на органична основа показват, че безопасната грижа е възможна с избора на правилния препарат за борба с вредители.

Вредата върху растенията, нанасяна от насекоми – показател за необходимостта от препарати за борба с вредители

Насекомите вредители са в състояние да унищожат реколтата, причинявайки огромни щети. Борбата с тях е първа грижа на производители и растениевъди. Познати са множество насекоми, които представляват заплаха за растенията. След тяхното въздействие е възможно унищожаване на растението или спиране на плододаването. Така например действието на вредната житна дървеница води до празни класове и необразуване на зърно, листната въшка причинява изоставане в развитието на засегнатото растение, колорадският бръмбар е в състояние да унищожи изцяло реколтата от семейство картофови, а листозавивачките унищожават вътрешността на цветовете на овощните растения. Своевременната борба с вредните насекоми с препарати за растения гарантира съхраняването им, както и правилото им развитие, и устойчивия добив.

Вредата върху растенията, нанасяна от болести – показател за необходимостта от препарати за растения

Стотици са болестите, поразяващи корените, листата, цветовете или плодовете и само навременната употреба на препарати за растения може да спаси добива и да подпомогне възстановяването на растението.