Въздушно окачване при автомобилите

Въздушно окачване при автомобилите

Всеки един съвременен автомобил разполага с редица сложни системи, които повишават сигурността и удобството по време на път. Типичен пример за такава е въздушното окачване. Днес то е широко разпространено и се поставя на всякакви превозни средства – от леки автомобили, джипове и пикапи, до микробуси и тежкотоварни камиони. На практика те представляват въздушни възглавници, които се поставят на мястото на добре познатите метални пружини т.е. амортисьорите. С помощта на компресор, възглавниците се надуват или издуват със сгъстен въздух, като по този начин се променя височината на автомобила.

Автоматично регулиране височината на автомобила

Едно от най-големите удобства от поставянето на въздушни възглавници в окачването е автоматичното регулиране на нивото на автомобилите. При преминаване през неравни терени или пътища с големи наклони, въздушните възглавници се изпълват с въздух или се издуват, като по този начин се неутрализират вибрациите. Разбира се системата разполага с няколко степени, който гарантират определено ниво на превозните средства. Така окачването повишава комфорта за пътуващите и удоволствието за шофьорите при кратки и дълготрайни пътувания.

Комфорт при возенето

Освен удобство, окачването играе ключова роля за стабилността и маневреността на всяко превозно средство. Степените, с които се регулира нивото на автомобилите, оказва силно влияние за максималното сцепление с пътната настилка. Това може да бъде полезно при преминаване през пътища с изобилие от трудни завои или скоростни отсечки. Всеки шофьор би могъл да избере самостоятелно подходящото ниво на своя автомобил, според избрания маршрут. Стабилността на автомобила е от ключово значение за сигурността на пътниците. Несъмнено въздушното окачване значително допринася за това със своите отличителни качества.

Поддръжка на окачването на автомобила

Със своите предимства, популярността на въздушното окачване непрекъснато се повишава. Много световноизвестни марки автомобилни производители оборудват своите превозни средства с въздушни възглавници, вместо метални пружини, преди да ги предложат на пазара. Из между тях са имена като Мерцедес, БМВ, Ауди, Фолксваген, Ситроен и още редица други марки. Широкото разпространение на въздушното окачване, също така поставя един съществен въпрос, който вълнува много хора по света – как се поддържа системата и изисква ли специални грижи? Въпреки, че разполагат с възглавници, вместо с метални амортисьори, това не означава, че въздушните окачвания са по-уязвими от останалите видове. Разбира се, както всеки друг компонент в автомобилите, те също подлежат на редовни технически прегледи, с цел осигуряване на тяхното максимално състояние. Добрата новина за всички е, че днес са налични специалисти, способни да извършат качествен ремонт на въздушно окачване. Smatic.net е лицензиран сервиз за въздушни възглавници – лидер на пазара в България. Независимо от повредения компонент и вида на повредата, професионалистите в сервиза на Smatic са способни да върнат окачването в отлично състояние. Клиентите на фирмата могат както да поръчат рециклиране на въздушни възглавници, така и да поръчат нови части от онлайн магазина на фирмата. В официалната уеб страница, всеки може да открие подробна информация за сервиза и предлаганите услуги в него.