Аквариумът – красива декорация за всяко помещение и балсам за уморения поглед

Аквариумът – красива декорация за всяко помещение и балсам за уморения поглед

Когато си помислим за аквариум, независимо дали е в частен дом, офис, хотел, или друг тип помещение, несъмнено в ума ни идва думата „красота“. Но само атракция не е единственото предназначение на такава чудна декорация, каквато представлява аквариумът сам по себе си. Той успокоява погледа, отнема от стреса, „потапя“ ни в мигове на релакс, така необходими в днешния хаотичен век. Движението на рибките, нямото общуване с тях, мисълта, че природата е съвсем близо, вкъщи – въздействието на аквариума играе първостепенна роля при решението за закупуване, а що се отнася до големината и декорирането му – това са следващите стъпки за оформянето на желаната гледка от страна на притежателите му.

Доказано е здравословното въздействие на аквариума, пряко свързано със сърдечната дейност, нивата на кръвно налягане, за облекчение при нервни ризи и др. Водата е символ на пречистване, тя има способността на неутрализира отрицателната енергия. Аквариумът, в качеството си на комбиниращ вода с живи същества, изразява самия живот, допринася за премахване на статичност, подобрява настроението и работоспособността. Тези терапевтични ефекти отдавна са известни на медицината. Затова е особено желателно присъствието им в болнични и учебни заведения, в места за отдих и – не на последно място – у дома.

Изборът на местоположение на аквариума силно зависи както от големината на корпуса, така и от типа помещение. На практика, няма неподходящо място за него. Къде ще бъде поставен, това е въпрос на ваш личен вкус и усещане за хармония. Например, ценителите на фън шуй ще се допитат до съветници в тази област, хотелиерите ще разсъждават от гледна точка на визуалното удобство на гостите, а ресторантьорите ще помислят за положение, при което аквариумът да бъде видим за всички посетители – няма строги правила. Водещ е видът на аквариума. Прието е следното подразделение на типове аквариуми: нано (мини), акваскейп, холандски, тропически, за американски и африкански цихлиди, соленоводен; съществуват обаче и други класификации, в зависимост от вида на стъклото, предназначението и др. фактори.

Нека също имаме предвид, че и за самите обитатели на един аквариум – риби и други водни създания, също е особено важно подходящото декориране със зеленина – изкуствена или естествена, камъчета с различна големина, от по-едри „скали“ до миниатюрни, пясък и др. Ще ви бъдат необходими аксесоари като водна помпа, филтри, осветление и отопление. Ще бъдете посъветвани как точно трябва да процедирате със задължителните периодични дейности за поддръжка на аквариум (почистване на стъклата, камъчетата и пластмасовата декорация, избор на подходяща водна помпа и т. н.), храненето и пречистването на водата на рибките, както и за прилагане на други украсителни пособия, например 3D изображение за усилване на визуалния ефект и/или интерактивни декорации, които допълнително обогатяват общия фон на „морското дъно“, а при някои модели се налагат аксесоари като подложки и стойки.

Освен полезни за здравето, аквариумите могат да бъдат използвани и като допълващ интериорен елемент чисто цветово, в общия дизайн на помещението. Подходящ цвят на растенията и рибките, който да съвпада с фона на стената или с мебелировката – отново, няма ограничения. По този начин се получава привлекателно раздвижване на обстановката и създаване на повече уют, правейки мястото предпочитано.