Каква е причината да падат камъните от бижутата?

Каква е причината да падат камъните от бижутата?

Златните и сребърните бижутата с камъни са предпочитани от по- голямата част от хората. Няма как да се устои на красотата на един скъпоценен камък, съчетан с благородния метал.
Тези бижута са не само красиви, но и изискват по- специална грижа и поддръжка. Ако дори един камък падне, накитът става неизползваем.

Камъните се закрепват по различен начин към вашите бижута.
Някои се лепят върху метала със специално лепило за камъни. Така бижуто има невероятен бляскав ефект, създавайки илюзията, че камъните са непрекъсната лента. За съжаление, този метод не гарантира издръжливост. Лепилото може да загуби част от свойствата си при контакт с вода, химически материали, удар. За бижутата с такова залепване на камъните трябва да се грижите особено много.

Други камъни се захващат механично на метала. Те се обхващат от метални крачета, които не позволяват падането им. Камъкът в този случай може да падне, ако бъде подложен на удар или закачане в твърд предмет.
За да не се допуска падане на някой от камъните по бижутата сваляйте бижутата, когато лягате да спите. Не ходете на работа с такова бижу, освен ако е сигурно, че няма да извършвате никаква груба дейност.
Слагайте си бижутата с камъни след като вече сте се облекли или преди да се съблечете. Не излагайте бижутата си на резки температурни промени. Избягвайте изпускането им.

Трябва да осъзнаете, че бижутата с камъни са лесно нараними и чупливи, затова се отнасяйте с тях като със стъклена фигурка. Сваляйте ги преди да започнете да се къпете, да миете съдовете или да чистите дома си. Предвидете специална кутия, в която да ги съхранявате. В нея не трябва да държите други предмети. Ако тази кутия е предназначена да съхранява всичките ви ценни бижута, постарайте се да ги поставите така, че да нямат допир една до друго. Така ще избегнете нежеланото надраскване на повърхността.

Тези грижи за ценните ви бижута и колиета с камъни по тях са достатъчни, за да запазите целостта, блясъка и красотата им за години напред.

Важно е да упражнявате физическа сила върху тях.
Ако все пак някой от камъните падне, веднага отидете при бижутер, който знае как да закрепи отново липсващия камък и да ви даде допълнителни съвети за грижата за бижуто.