Каква е разликата между радиални автомобилни гуми и лекотоварни и тежкотоварни гуми?

Каква е разликата между радиални автомобилни гуми и лекотоварни и тежкотоварни гуми?

Радиалните гуми са по-популярни в автомобилната индустрия, защото имат по-ниско съпротивление при търкаляне и дават по-добра икономия на гориво и са най-подходящи за шофиране в градски и извънградски условия. Лекотоварните гуми обикновено се използват за пикап, бус или ван, докато тежкотоварните гуми се използват за ремаркета на трактори, товарни бусове и камиони. Най-удобно е за всеки човек в днешният динамичен живот да открие спрямо характеристиките и нуждите си гуми онлайн, тъй като може да търси по всевъзможни критерии.

Автомобилни гуми

Радиалните автомобилни гуми са проектирани с поредица от канали, които им позволяват да се огъват и деформират при контакт с пътната настилка като запазват качествата и характеристиките, за които са проектирани. Това намалява количеството енергия, което е необходимо за завъртане на автомобилната гума и им помага да издържат по-дълго от всички останали видове гуми. Радиалните автомобилни гуми обикновено са по-малки от лекотоварните и тежкотоварните гумите. Те имат повдигнато централно ребро, което помага за осигуряване на стабилност, когато автомобилът завива или спира.

Радиалните гуми за автомобили са предназначени за използване на пътнически превозни средства предимно коли, докато лекотоварните и тежкотоварните гуми са предназначени за използване на товарни бусове и камиони.

Лекотоварни гуми

Лекотоварните гуми имат по-нисък профил в сравнение с радиалните автомобилни гуми, което ги прави значително по-добри при справяне с неравни пътища, при каменисти местности или груб извънградски път. Като цяло протекторите на лекотоварните гуми са по-агресивни от тези на радиалните автомобилни гуми, защото трябва да могат да се справят с по-неравен терен, без да се износват твърде бързо.

Тежкотоварни гуми

Тежкотоварните гуми могат да тежат до 6 пъти повече от радиалните автомобилни гуми и също така имат по-дебели странични стени, които могат да издържат на повече натиск от земята с по-малък риск от пробиване и спукване на самата гума. Тежкотоварните гуми имат шарка на протектора, която е предназначена за използване извън пътя. Осигуряват повече сцепление на неравни повърхности, което ги прави идеални за шофиране през кал, камъни или пясък. Те са значително по-здрави и издръжливи на износване от радиалните автомобилни гуми, тъй като са проектирани да издържат на голямо натоварване по неравен и груб терен.