Опасни домашни храни за кучета

Опасни домашни храни за кучета

Човешката храна може да е много полезна за вашето куче или критично опасна за него. Някои от най-популярните човешки храни в действителност може да разболеят вашето куче, защото не са изрично храни за кучета тествани и проверени, които се продават в зоомагазин. Много от човешката храна е реално токсична за вашите домашни любимци! Но има и храни, с които се хранят хората, които са напълно безопасни и дори здравословни и полезни за вашето куче.

Знаем, че вашето куче е най-добрия ви приятел и искате най-доброто за него, затова е добре да сте запознати с цялта информация за храните, които трябва да избягвате, и храните, които вашето куче може да хапва безопасно. Това кратко ръководство за храните, които вашето куче може или не може да яде, ще ви послужи да предпазите приятеля си като му давате да яде неща различни от храна за кучета.

Токсични храни за кучета

Много домашноприготвени човешки храни са опасни и в някои случаи дори токсични за кучетата. Някои от най-честите хранителни отравяния при кучета са категорично свързани с алкохол, грозде и стафиди-ядки, авокадо, ядки от макадамия, ксилитол и най-вече шоколад. За да бъде здраво и в обезопасност вашето куче трябва да избягва да яде всички храни, изброени в списъка по-долу – най-често срещаните удома опасни храни за кучета.

храна за кучета
  • Алкохол – Котките и кучетата и като цяло всички домашни любимци са значително по-малки от хората и именно това е причината алкохола да има по-смъртоносен и бърз ефект върху тях. Кучетата много харесват сладкия вкус, който имат алкохолните напитки като симптомите на алкохолно отравяне при кучета приличат на симптомите при хората и включват повръщане, затруднено дишането, кома и в някои случаи дори и смърт. Следете чашката си и имайте под ръка някое лакомство за кучета и любима кучешка храна, което ще го разсее от вашите сладки изкушения.
  • Семки от ябълки, костилки от кайсии, череши и сливи – Месестата част на ябълките определено е безопасна за кучета, но вътрешността и семките не са – те съдържат цианид, който е вреден за тях и трябва да се избягва. Костилките от кайсии, череши и сливи не трябва да се консумират, тъй като също съдържат цианид, който може да доведе до повръщане, повреден сърдечен ритъм, гърчове, дори кома и смърт. Това се дължи на неспособността на червените кръвни клетки правилно да пренасят кислород до клетките и затова трябва стриктно да следите каква храна за кучета хапва вашия любимец.
  • Авокадо – сигурни сме, че смятате авокадото за безпрецедентно здравословно, но то не е полезно за кучета, тъй като съдържа персин, който може да причини отравяне на кучето ви с последствия повръщане и диария. Добре би било, ако се случи да изяде кучето ви авокадо, да му дадете любим пауч, витамини и добавки за кучета за справяне с неразположението. Авокадото при кучета може да доведе до задържане на течност в белите дробове и затруднено дишане.
  • Броколи – Изотиоцианати се съдържат основно в броколи и могат да бъдат много опасни за всички домашни любимци, когато са в по-големи дози. Въпреки че малки количества броколи могже да са полезни понякога, най-добре е да ги избягвате, тъй като има толкова много здравословни храни за кучета.

Има още много други видове храни, които ние хората си хапваме с удоволствие и са безкрайно полезни за нас, но може да са критично отровни за нашите домашни любимци – затова ви препоръчваме да храните кучета с храна за кучета, любимите им лакомства и хранителни добавки винаги от голям зоомагазин. Така и вие ще сте по-спокойни и вашите кучета и котки ще хапват с удоволствие вкусна, полезна и безопасна за тяхното здраве храна, за да сте щастливи заедно.