Лечение на страхова невроза чрез хипноза

Лечение на страхова невроза чрез хипноза

Какво е хипноза?

Противно на това, което сте виждали във филмите, в действителност хипноза включва много повече от пътуване в състояние на транс, след като погледнете в очите на някого. По време на сесията при хипноза, вие се подлагате на процес, който ви помага да се отпуснете максимално и да съсредоточите ума си в максимална степен. Това състояние е подобно на съня, но умът ви ще бъде особенно фокусиран и по-способен да реагира на внушението. Докато сте в това спокойно състояние, се смята, че сте по-склонни да се съсредоточите върху подсъзнанието си като именно това ви позволява да изследвате някои по-дълбоки проблеми, които имате.

Сесиите за хипноза могат да се използват за:

> изследване на новопоявили се спомени

> да се насладите с желание на здравословни навици, които могат да доведат до загуба на тегло

> да ви помогнат да се отпуснете и препрограмирате тревожният си мозък

Психотерапевтът е на разположение, за да ви помогне с насочването на този процес, а не за да контролира ума ви.

Какви са ползите от използването на хипноза за лечение на страхова невроза?

Въпреки че хипнозата не е толкова широко известна като медикаментите за лечение на тревожност и страх, изследователи и учени изучават ефектите, които може да има върху състоянията на психичното здраве като страхова невроза, посттравматично стресово разстройство (ПТСР) и депресия в продължение на дълги години .

В проучване от 2016-та година изследователи сканират мозъка на хората, докато те се подлагат на сесии с хипноза като така откриват, че хипнотизираният мозък изпитва промени, които дават на човека:

> фокусирано внимание

> по-голям физически и емоционален контрол

> по-малко самосъзнание

Как се използва хипнозата за лечение на страхова невроза?

Да предположим, че имате определен страх, който взима превес над живота ви и губите всякакъв контрол. По време на сесията за хипноза, психотерапевтът може да ви даде това, което е известно като „постхипнотично предложение“, докато сте в състояние на транс. В това състояние, подобно на сънища, умът става по-отворен за внушение и предложения като това позволява на терапевта да ви подскаже колко лесно ще бъдете уверени следващия път, когато се срещнете със страха си.

Поради спокойното състояние, в което се намирате, може да е по-лесно да избегнете ескалация на симптомите на страховата невроза, които може да почувствате, като например :

> усещане за смърт

> задух

>  повишен пулс

> мускулна треска

>  раздразнителност

>  нервен стомах

Хипнозата трябва да се използва като допълващо лечение към когнитивно-поведенческата терапия. Ако обаче използвате хипноза само за лечение на страховата си невроза, това може да има ефекти, подобни на тези при медитация. Хипнотичната индукция ще ви помогне да влезете в това спокойно състояние, точно както и медитацията. След това можете да използвате това състояние за справяне с тревогите и фобиите. Така че, ако се опитвате да лекувате страхова невроза, можете да си представите как се връщате към първия път, когато сте се страхували. След определен брой сесии ще виждате себе си в бъдещето, чувствайки се все по-спокойни изправяйки се пред страховете си.