Окачване на автомобила

Окачване на автомобила

Когато става дума за поведените на пътя и възможности на превозните средства, първите неща, за които повечето хора се сещат, са брой конски сили, въртящ момент и време за ускорение. Но произведената мощност от двигателите с вътрешно горене би била напълно непотребна, ако автомобилите не могат да бъдат управлявани. Ето защо автомобилните инженери включват още една система в структурата на превозните средства – окачване. Ролята на окачването е да осигури необходимото сцепление на гумите с пътната настилка. Системата осигурява необходимата стабилност по време на завиване или преминаване през неравни терени и участъци. Така освен за необходимата сигурност на пътя, окачването се грижи също и за комфорта за пътниците по време на пътуване.

Окачването играе ролята на еластична връзка между рамата и каросерията с мостовете и колелата на превозните средства. По този начин то позволява безпроблемното движение на превозните средства и им позволява да завиват. За целта системата се състои от много на брой компоненти, които работят в синхрон. Най-основните от тях са стабилизираща щанга, главина, носачи, биалетка, амортисьори и пружини. Стабилизиращата щанга е гъвкав и въртелив елемент, чиято роля е да свързва десните с левите колела. Благодарение на нея при завиване автомобилите не се накланят твърде много, като по този начин се осигурява по-висока стабилност. За целта, към стабилизиращата щанга са прикрепени носачите, които свързват шасито с колелата на превозното средство. Връзката се осъществява благодарение на биалетите, които включват шарнирни болтове и тампони. На практика върху тях се прехвърля натоварването , вследствие от завиването на автомобила. Системата включва още шарнири, които са свързващото звено между шенкела (главината, където се прикрепят гумите) и носачите. Благодарение на тях, всички автомобили са способни да завиват.

Окачването е жизнено важна система, без която автомобилите не биха могли да се управляват. Редовната му поддръжка и инспекция е от ключово значение за безопасността на пътя. В Autoprofi.bg е онлайн магазин за авточасти, като каталогът включва качествени резервни части за окачване и всички останали системи на превозните средства.

Повечето превозни средства разполагат с четири пружини, по една за всяко колело. Задачата им е да неутрализират вертикалните колебания на автомобила, вследствие от преминаването през неравности, и да поддържат гумите върху пътната настилка. Те са ефективни в обиране на вредните вибрации, но недостатъчно добри в освобождаване на енергията. Поради тази причина някои модели разполагат също и с амортисьори. На външен вид те наподобяват помпи за велосипед, които, в зависимост от модела на автомобила, се намират до пружината или вътре в нея. При преминаване през неравности, те контролирано освобождават енергията, като по този начин омекотяват возенето. Разпъването и свиването на амортисьорите се извършва чрез бутало, което се задвижва с помощта на хидравлична течност. Моментът, в който дадено колело премине през дупка или друга неравност, хидравличната течност притиска буталото и така се разпъва амортисьора. След като този процес завърши, тя се връща обратно в резервоара, където се съхранява, и амортисьора заема отново стандартната си позиция.