Помощ при депресия

Помощ при депресия

Въпреки, че може да знаете основните симптоми на депресията, от решаващо значение е да продължите да научавате повече за нея извън наличната информация. Хубаво е да прегледате начините, по които симптомите могат да попречат на ежедневния живот и да научите за начините за справяне – като лечение при психотерапевт, групи за подкрепа и опции за самопомощ. Прекарайте достатъчно време, осмисляйки диагнозата си, за да разберете реалистичните очаквания за вашето пътуване до възстановяване и нормален начин на живот без притеснения. Събирането на информация ще ви помогне да видите, че сте индивид с диагноза и диагнозата не определя това кой сте и как ще живеете.

Изследвайте ефективните възможности за лечение като когнитивна поведенческа терапия и разберете как работят. Докато научавате повече за живота с депресивно разстройство, има важни подробности, които трябва да имате предвид, за да можете да се ориентирате по-добре. Добре е да научите повече за преживяванията на други хора с депресия чрез групи за подкрепа в общността, организации и други. Може да научите практически идеи за преодоляване на личните предизвикателства.

Оценка на възможностите за лечение

Дори при задълбочаващо се депресивно разстройство възстановяването е постижимо с правилния план и насоки за лечение от професионален психотерапевт. След като научите диагнозата си, ще имате много въпроси относно възможностите и начините за лечение. Опциите могат да включват комбинация от лекарства и терапия. Можете също така да направите промени в ежедневните дейности, за да постигнете по-здравословен начин на живот. Има различни начини за създаване на план за лечение и няма универсален подход, подходящ за всички. Жизненоважно е да работите с Вашия професионален психотерапевт, за да се възползвате максимално бързо от Вашия план за лечение.

Някои хора, живеещи с депресивно разстройство, може да се нуждаят от промени или корекции, направени в лечението си. Това е нормална част от възстановяването, тъй като обстоятелствата се променят и вие искате вашият план за лечение да отразява промените, за да сте сигурни, че оставате на правилният път. Може да отнеме време, за да се приспособите към новият начн на живот като установяването на отлична комуникация с вашия професионален психотерапевт е от голямо значение, защото именно той ще ви помогне да постигнете важните етапи и да си поставите цели.

Вашият план за лечение се основава на симптомите, които изпитвате. Ако сте изпаднали в дълбока депресия, вашият план може да се фокусира върху подобряване на настроението ви. Ако имате биполярна депресия, вашият план може да се фокусира върху установяването на баланс между добро и лошо настроение.

Обработвайте диагнозата си с план

Създайте план за действие, за да навигирате и контролирате диагнозата си. Започнете това като правите бележки за това, което искате да постигнете. Постарайте се да запазите срещите си и да се възползвате от времето, което имате с вашия професионален психотерапевт при срещите ви. Ако сте диагностицирани с тежка депресия, бележките може да включват въпроси, които да обсъдите с вашия професионален психотерапевт, който се грижи за вашето състояние. Може би вашият план ще се фокусира върху постигането на конкретни цели, за да придобиете по-добра представа за вашата диагноза.

Планът ви може да описва подробно други действия, които ще предприемете, за да гарантирате, че лечението ви постига благоприятни резултати. Правете си бележки за това какви задачи ще трябва да изпълните като например – направете списък с хора, които да добавите към вашия списък с поддръжници, когато имате нужда от някой, с когото да говорите. Той може да включва приятели, членове на семейството и връстници от групи за подкрепа. Вашият план може да се състои от терапевтични сесии и отделяне на време за намиране на подходящи терапии при професионален психотерапевт. Други важни подробности, които да добавите в плана си, могат да включват кога да преоцените целите си и начините, по които ще поддържате грижата за себе си.